четвер , 28.03.2024

Через пенсіонерів головний освітянин Франківська потрапив у немилість спостерігачів ОБСЄ

Нещодавно в Івано-Франківську відбувається зустріч від ОБСЄ Cafe присвячена темі Прав людини в України.

На заході виступила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Устимчук.

Вона повідомила, що під час моніторингу ЗМІ щодо стану дотримання прав людини у всіх сферах суспільних відносин було виявлено інтерв’ю директора Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігоря Смаля, в якому наявні дискримінаційні висловлювання щодо педагогів пенсійного віку, пише “Місто”.

Так, в інтерв’ю автор зазначає, що освітня реформа можлива лише за участі молодих педагогів, оскільки вчитель, який пропрацював у школі 20-30 років, не зможе викладати матеріал за новими методами та технологіями.

У зв’язку з цим, працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на ім’я міського голови Івано-Франківська було направлено листа, в якому наголошено на тому, що такі висловлювання є дискримінаційними, оскільки в них присутнє стереотипне уявлення про те, що педагоги пенсійного віку не в змозі опанувати нові методики та технології, що є проявом ейджизму, тобто дискримінації людини на підставі її віку.

Також звернуто увагу на те, що відповідно до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», дискримінація за ознакою віку, тим більше з боку посадових осіб державних органів, органівз місцевого самоврядування забороняється.

Івано-Франківська міська рада повідомила, що було проведено роз’яснювальну роботу з посадовими особами міськради щодо неприпустимості дискримінаційних висловлювань та запевнила у суворому дотриманні принципів недискримінації у подальшій роботі.