п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті 44 людини заразилось страшною інфекцією

За 9 місяців в Івано-Франківській області зареєстровано 44 випадки Лайм бореліозу. Перші випадки цього захворювання були зареєстровні в березні: «зустріч» з кліщами відбулась під час прибирання власного подвір’я.

Хвороба Лайма, бореліоз  – це мультисистемне захворювання з ураженням шкіри, серця, нервової системи, суглобів, що схильне до тривалого перебігу. Характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми. Висип є чіткою ознакою хвороби Лайма, пишеФіртка із посиланням на “Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”. 

Однак він відсутній в кожному другому випадку. Інші симптоми включають гарячку, кон’юнктивіт, головний біль, м’язові і суглобові проблеми. Швидка терапія особливо важлива на цій стадії захворювання. Чим раніше розпочато лікування захворювання, тим легше запобігти хронічному перебігу.
З інфікованим кліщем можна зустрітись і в парку, і на дачі. Основна частина України ендемічна за цим зоонозом, найбільша захворюваність на Лайм бореліоз реєструється в Західній Україні.
Джерелом Лайм бореліозу для людини є кліщі. Згідно моніторінгу за численністю кліщів в області спостерігається ріст популяції кліщів: індекс рясноті в 2008 році становив 1,74, в 2016р. – 5,98. В Івано-Франківській області, починаючи 1989 року, зареєстровано 164 ензоотичних територій щодо Лайм бореліозу, в тому числі в 2016р. виявлено 26 нових.
Сезон активності кліщів в області триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні.
Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду під час Лайм бореліозу становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.
У кожному районі та місті цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.
Коли звернутися до лікаря немає можливості, паразита слід видалити самостійно: розхитуйте кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно видаляйте разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом.

Видаленого кліща не викидати, необхідно помістити на кусок вологої марлі у флакон, невелику банку, інший чистий скляний щільно закритий посуд і віднести для лабораторного дослідження.
В державній установі «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України», вул. Шевченка, 4) проводять дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудника бореліозу