субота , 20.04.2024

Найцікавіші місця, які обов’язково варто побачити у Коломиї (ФОТО)

Коломия – багатогранне й цікаве місто в Івано-Франківській області з точки зору історії та архітектури.

У місті є багато родзинок, за які варто там побувати. Особливо цікавим є місто для туристів, які дорогою їдуть у Карпати. Також, що цікаво, в Коломиї дуже непогано зберігся старий австро-угорський центр, є пішохідні вулиці. Тому, сьогодні ми пропонуємо вашій увазі шість визначних місць, які не можна оминути в Коломиї.

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття

Музей народного мистецтва, КоломияДаний музей названий на честь мецената та громадсько-політичного діяча Йосафата Кобринського. Заснували його у 1920 роках. Музей знаходиться у центрі містп, тому його легко знайти і всі про нього добре знають.

Музей добре зберігся, хоча за радянських часів, було знищено багато документів-стародруків. Нині музей народного мистецтва внесений до Королівської енциклопедії Великої Британії і ділиться надбанням гуцулів та покутян.

Зокрема, колекція музею налічує понад 30 тис. експонатів, які представляють собою цінні й рідкісні твори народного мистецтва Гуцульського регіону Захiдної України. У фондовому збереженні є й предмети трипільської культури, датовані III-IV тисячоліттями до нашої ери.

Серед експонатів також предмети побуту, майстерно виготовлені твори – високовартісні художні вироби з дерева, кераміки, тканини, шкіри, овечої вовни, кольорових металів, скла, морських коралів…

Стаціонарну експозицію побудовано за пізнавальним принципом розвитку і становлення регіонального мистецтва.

Широко представлено барвисту гаму одягового ансамблю горян, гуцульські прикраси з кольорових і дорогоцінних металів, зброю опришківської доби, різблені шкатулки, тарелі, боклаги… Всі ці вироби майстерно інкрустовані бісером, металом, рогом гірських тварин та рідкісними породами деревини.

Музей знаходиться за адресою: вул. Театральна, 25. Час роботи: з 10 до 18. Телефон: +380 (3433) 23912, 20574.

Гімназія імені Грушевського (монастир Урсулянок)

монастир Урсулянок, КоломияГімназія імені Михайла Грушевського – це монументальна споруда монастиря Урсулянок була зведена у Коломиї в 1907 році. Європейський орден урсулянок бере свій початок ще з часів середньовіччя.

До Коломиї сестри приїхали, щоб поширювати католицьку віру та навчати молодих коломиянок. Для цього у приміщенні монастиря була створена школа сестер-урсулянок. Окрім молитов та навчання, черниці займалися садівництвом.

Тож нині учні гімназії мають гарний сад, закладений дбайливими руками сестер. До слова, місцева гімназія вважається однією з кращих у місті.

У 1939 році українська гімназія закрилася, замість неї тут стала працювати середня школа. А в 1990 році облвиконком ухвалив відродити міську гімназію з гуманітарним нахилом. Тоді-то її і помістили в будівлях колишнього монастирського ансамблю, де до війни вже функціонувала приватна жіноча гімназія. Триповерхова споруда головного корпусу колишньої обителі урсулинок – монументальне, але водночас витончене.

Місце розташування: вулиця Івана Франка, 19, Коломия, Івано-Франківська область. Телефон: 03433 23470

Коломийський ринок вишиванок

ринок вишиванок, КоломияОдин із найунікальніших ринків України. Адже особливий він тим, що там на шопінг ідуть вночі! У Коломиї — це вже добра традиція,сде на місцевому базарі щотижня у ніч з середи на четвер, близько другої години ночі, збираються майстрині-вишивальниці, які продають свій крам.

Вишиванки, спідниці, запаски, шаровари, віночки, рушники… І до того ж унікальні вироби – досить дешеві. Адже більшість товару продають самі майстрині. А вже звідси він потрапляє на ринки Львова, Тернополя та інших міст.

Найпопулярніший виріб на базарі — вишита сорочка. За ними сюди приїздять з усіх усюд. Торгують просто з рук, тож можна і знижку собі гарну вибити.

ринок вишиванок, КоломияВодночас, цей ринок – один із найбільших етноринків в Україні. І користується він популярністю навіть серед іноземців.

Також за цим ринком вишиванок закріпилася ще одна назва — «нічний». Бо за будь-якої пори року у другій годині ночі базар розпочинається стабільно.

Раніше стихійна торгівля понад десятиліття вирувала на перетині трьох тутешніх вулиць, поки міська влада кілька років тому не додумалася прописати одне зі своїх неофіційних, проте найпопулярніших ярмаркових дійств на території сільськогосподарського ринку «Колос».

Місце знаходження: вул. Василя Атаманюка, Коломия, Івано-Франківська область.

Центр гумору «Весела оселя»

весела кімната, КоломияЯкщо ви жартівник, то завітайте до центру гумору «Весела оселя», адже тут ви зможете поповнити свій жартівливий «арсенал» надовго і допоможуть вам у цьому інші жартівливі люди.

У «Веселій оселі» ви знайдете жартівливі візитівки, карикатури, карти та ще багато всього. Тут навіть можна подивитися комедійний фільм чи послухати компакт із веселими жартівливими історіями. Це місце, яке створить веселий та легкий настрій.

Власне, центр гумору «Весела оселя» у Коломиї – це перший і єдиний музей гумору в Україні. Його засновником вважається відомий письменник-гуморист та заслужений артист України Микола Савчук.

весела оселя, КоломияУ Центрі гумору зібрані не лише експонати, тут функціонує велика бібліотека, проходять кінопокази, веселі виставки та різноманітні конкурси.
Інтер’єр «Веселої оселі» – особливий, адже стіни розмальовані карикатурами та смішними ілюстраціями.

Що ж стосується експозиції музею гумору, то за період існування вона поповнилася значною збіркою українського та навіть світового гумору, сатири та карикатури.

Місце розташування: вулиця Гетьмана І. Мазепи, 79Б. Поруч розташовується школа №8. Доїхати до музею можна місцевим громадським транспортом. Телефони: +38 (03433) 3-46-71, +38 (067) 260-74-03, +38 (098) 494-96-16.

Будинок польського гімнастичного товариства «Сокіл»

будинок Соколу, Коломия7 лютого 1886-го року за ініціативою Клеменса Жукотинського та Людвіка Гонтельталя у Львові була створена польська спортивна організація “Материнський осередок” (Macierzyste gniazdo), яке було місцевим аналогом чеського товариства “Сокіл”.

Метою організації було підвіщення фізичної підготовки та національної самосвідомості польської молоді, організація Олімпійських ігор, а девізом товариства стала широко відома нині фраза “У здоровому тілі – здоровий дух”.

Організація певний час існувала тільки у Львові і лише з 1884-го року почалося її розповсюдження у Галичині. У 1884-му році було відкрито філіал у Івано-Франківську та Тарнуві, а у наступному році філіали у Коломиї, Тернополі, Перемишлі, тоді ж організація отримала назву Польське гімнастичне товариство “Сокіл”.

будинок Соколу, КоломияЗведений найвідомішим архітектором Галічини Іваном Левинським на внески членів Соколу будинок уявляє собою величну споруду у закопанському стилі з різновеликими об’ємами, а чотирикутна вежа будинку з високим шатровим дахом уявляє собою дуже виразну домінанту.

В центрі головного фасаду розташована триповерхова чотирикутна у плані вежа на високому цоколі, який рустований діамантовим рустом. Над цоколем розташоване велике аркове вікно з балконом,третій поверх – фахверковий. Шатровий купол вінчає кована балюстрада з флюгерами.

Обабіч вежі розташовані два одноповерхових об’єми, які значно висунуті вперед, кути об’ємів рустовані. За вежею розташований просторий  основний об’єм у якому вірогідно розташована спортивна зала. На даху цього об’єму влаштована кругла вежа-сігнатурка з флюгером. Дахи будинку вкриті черепицею.

Будівля польських соколів є одною з найвиразніших споруд Коломиї і єдиним прикладом закопанського стилю у Коломиї.

Адреса: вул. Симона Петлюри, 11.

Музей писанкового розпису

музей писанки, КоломияУ вересні цього року виповнилося 17 років, відколи на Прикарпатті, у Коломиї, було спеціально зведено приміщення Музею писанки.

Споруда, виконана у формі 13-метрового яйця-писанки, стала своєрідною рекламою не лише музею, міста та краю, а й загалом цілої держави. Адже Музей писанкового розпису – єдиний такий заклад у світі.

Музей володіє колекцією понад 12 тис. писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії.

В музеї існує традиція – перші особи держави під час відвідин музею отримують подане професійною писанкаркою біле куряче яйце, розтоплений бджолиний віск і писачок, яким залишають свій автограф на поверхні яйця, а далі розписують як писанку. В експозиції музею є писанки з підписами Президентів України Л.Кучми, В.Ющенка, багатьох видатних політичних діячів України.

Час роботи музею: з 10:00- до 18:00 год., окрім понеділка. Адреса: проспект Чорновола, 43,б, м. Коломия. Тел.: (03433) 2-78-91.

Джерело: “Кросворди по-українськи”