п’ятниця , 19.04.2024

Ігумен Гошівського монастиря: можливо обитель заснована ще за княжих часів

5 жовтня розпочалась Міжнародна наукова конференція «Гошівська обитель у духовному і культурно-історичному житті України: феномен українського греко-католицького чернецтва».

Порадитись, як досліджувати історію одного з найдавніших монастирів в області зібрались Митрополит Володимир, представники обласної влади, духовенство, науковці, історики та студенти, інформує Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії з посиланням на  Бліц-Інфо.

“Ми 12 років досліджували історію нашої області. Виявляється, що від 12 до 19 століття на території Прикарпаття було близько 140 монастирів, а досліджений тільки один – Манявський скит. Якщо Манявський скит існував всього 180 років і його закрили, то Гошівський монастир Австрія не закривала і він діяв. Зараз ми вийшли на історію монастиря за 14 століття. Тобто він існує біля 600 років. І досі був опублікований тільки один документ. Тож робота тільки починається”, – каже доктор історичних наук, професор Микола Кугутяк.

У свою чергу ігумен Гошівської обителі  о. Інокентій Слободян зауважує, що монастир міг бути заснований ще за княжих часів, як і село.

“Святкування 400-ліття Василіянського чину, до якого належить монастир є нагодою дослідити глибину історії Гошівського монастиря. Ранше ніхто не займався дослідженням історії обителі. Ми навіть точно не знаємо дати заснування монастиря. Літопис писався з 17 століття і то ігумен сказав записати з пам’яті. Пізніше у 20 столітті отці віднайшли Гошівський монастир у реєстрі монастирів Київської митрополії, які приймали певні правила. Тому ми зараз хочемо дійти до “коріння” монастиря, відколи він там є. Село є княжих часів, можливо і монастир у ті часи заснований”, розмірковує настоятель монастиря.

Ігумен також пояснює, що ця конференція – це підсумок річної праці і визначення завдань на наступні роки.

“Ми почали розкопки і будемо їх далі продовжувати. Зараз хочемо обговорити, що ми можемо шукати далі, що робити з тим, що знайшли. В архівах було знайдено ряд документів про монастир. Тож сьогодні на конференції і завтра у монастирі ми будемо радитись щодо подальших дій”, – пояснює о. Інокентій Слободян.