п’ятниця , 29.03.2024

У Франківську підліток тероризує школу – б’є однокласників і погрожує вчителям

Депутатська комісія Івано-Франківської міської ради з гуманітарної політики прийняла рішення створити міжвідомчу комісію – з освітян, медиків, представників соціальної служби та поліції, – щоби прийняти рішення з приводу навчання особливого підлітка в школі №13.

школа №13, Івано-ФранківськУчень 8-го класу другий рік поспіль “тероризує” вчителів та дирекцію школи і зриває уроки, пише “Курс”.

Кількадесят батьків учнів школи №13 письмово звернулися з цього приводу в Департамент освіти та до депутатів. Батьки повідомляють, що готові пікетувати “білий дім”, щоби привернути увагу до проблеми і відновити в школі нормальний навчальний процес.

Йдеться про 13-літнього підлітка, одного з учасників побиття хлопчика-сироти в ЗОШ №13 – це відео викликало неабиякий резонанс у місті.

Депутатська комісія запросила розповісти про суть справи директора школи, психолога та соціального педагога, класного керівника учня, а також представника Департаменту освіти з питань соціально-психологічної допомоги. Оскільки директорка виявилася на лікарняному, слово тримав заступник з виховної роботи ЗОШ №13 Мирослав Костів.

“Я в школі вже 27 років і ще ніколи не відчував такого душевного дискомфорту, як із цим учнем”, – поділився він.

Зі слів заступника директора, восьмикласник “психологічно трохи не в собі”. Підліток розмовляє з вчителями, вживаючи нецензурну лексику, не виконує домашні завдання, зриває уроки: може під час занять ходити класом, робити щось, не пов’язане з уроком, коментувати слова педагогів. На зауваження реагує істерично – кричить, звинувачує оточуючих, погрожує дорослим і дітям. В цьому контексті він тривалий час “тероризував” вчителів і однокласників, кажучи, що його хресний тато – авторитет “Долар”, що той прийде до школи і “розбереться” з усіма, хто зачіпає чи має намір зачепити похресника. Підприємець Олександр Долішній (відомий у певних колах як “Долар”) і справді прийшов до школи, але не для того, щоби демонструвати “плечі”, – підприємець пояснював шкільній адміністрації, що насправді не є ніяким хресним татом особливому підлітку і взагалі йому не близький і не родич.

“Кожна Рада з профілактики в школі з 2016 року, відколи у нас вчиться цей учень, починається його питанням. Вже й патрульні, яких ми викликали, не хочуть приїжджати до школи, і представники ювенальної поліції. Ми вже вичерпали можливі засоби впливу і не знаємо, що далі робити”, – сказав Мирослав Костів.

Хлопчик почав вчитися в ЗОШ №13 з 7-го класу, доти ходив до ЗОШ №23, місяць навчався у Польщі. У попередній школі поводився так само. Дитина могла принести до школи ніж, петарди. Часто билася з іншими. В ЗОШ №13 він ще поводиться досить чемно – так підліток сказав психологу. За словами шкільного психолога, учень не йде на контакт, не погоджується на індивідуальне спілкування та допомогу, спілкується лише у шкільному коридорі. Батько дитини також на контакт з психологом не йде, вважаючи, що з сином все гаразд.

Представниця Департаменту освіти розповіла, що разом із соціальними педагогами та представниками ювенальної превенції відвідували учня вдома. Він виховується в багатодітній родині, батько має роботу, пов’язану із тривалими відрядженнями, тож дітьми займається переважно мама. Вдома хлопчик поводився так само, як у школі: кричав на маму, на педагогів – “не треба робити з мене психічного”.

В школі, ілюстрували депутатській комісії представники навчального закладу, після розмови із вчителями чи іншими дорослими хлопчик може впасти на підлогу, кататися по ній, кричати, що його б’ють. Коли у ЗОШ №13 представники ювенальної поліції збирали свідчення з приводу стрілянини по вікнах і звернулися до підлітка, той влаштував саме таку ситуацію і викликав патрульних, мовляв, якість дві тітки викручують йому руки.

Нещодавно в школі №13 у позаурочний час група невідомих молодих людей зчинила стрілянину по вікнах. Випадок розслідує поліція. Хлопець – серед імовірних підозрюваних. Освітяни зазначають, що його часто бачать з більш дорослою компанією, яка вечорами проводить час на території школи. Він не приховує, що приходить у школу не вчитися, а битися – так прямо й каже, говорять вони.

За словами заступника директора Мирослава Костіва, школа – і діти, і батьки – збурена поведінкою підлітка.

“У нас понад тисяча батьків у школі. Всі збурені. Батьки початківців бояться вільно відпускати дітей до школи. Батьки однокласників хлопця всі як один обіцяють забрати своїх дітей зі школи. Дорослі не раз скаржилися в Департамент освіти, а тепер готові пікетувати мерію, бо діти не можуть вчитися – які знання можуть отримати інші учні, коли неможливо провести уроки”, – каже Костів.

Школа пропонувала батькам хлопчика, – а він досить розумний, підкреслюють представники школи, – перейти на індивідуальне навчання. Але тато категорично не погодився.

“Мене насторожила ситуація, що в школі №13 дійшло вже і до стрілянини по вікнах. Це так ми можемо хтозна чого дочекатися…” – відреагувала на розповідь голова депутатської комісії з гуманітарної політики Мар’яна Продан.

Мар’яна Продан підтвердила, що є кількадесят письмових заяв батьків, які просять втрутитися в ситуацію з насильством в дитячому колективі у ЗОШ №13.

Депутатська комісія прийняла рішення створити міжвідомчу комісію, яка би вивчила ситуацію з навчанням особливого восьмикласника в школі №13 і надала би рекомендації, як вплинути на учня та відновити ефективне навчання в класі. До складу комісії мали би увійти, окрім освітян, психологів, соціальних працівників, ще й медики і поліцейські.

Окрім того, прийняли рішення заслухати звіт директорки ЗОШ №13 Ольги Драпак на сесії міської ради 27 жовтня.