четвер , 18.04.2024

Розбитий шлях до Бандери. Рідне село провідника ОУН шокує знищеними дорогами (ФОТО)

Днями Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив про початок ремонту дороги до Старого Угринова Івано-Франківської області, де народився провідник ОУН Степан Бандера.

Проте наразі, через жахливу дорогу в Старому Угриневі, де розташований музей Степана Бандери, страждають як місцеві мешканці, так і численні туристи.

Мешканці Івано-Франківської області б’ють на сполох. Вони побоюються, що чиновники розтратили мільйони гривень, виділені на відновлення дороги, яка веде до музею Степана Бандери у селі Старий Угринів, що у Калуському районі.

Мешканка села розповіла ТСН.ua, що кожні вихідні до Старого Угриніва, села, де народився провідник ОУН, з’їжджаються великі туристичні автобуси з усієї України. Але дорогою до музею їм доводиться трястися на величезних вибоїнах, які густо встелили дорожнє покриття.

ТСН.ua

Місцеві і самі страждають від жахливого стану дороги, якою їм доводиться їздити щодня.

“Така ситуація вже давно. Дороги не ремонтують. Трошки підлатали перед 1 січням, коли до музею Степана Бандери з’їжджаються всі депутати. То вони трохи скалатають – і зі снігом це все сходить. Не можуть нормально зірвати старий асфальт, постелити новий, щоб стало на роки. Половина села – глибокі дірки, а решта – то взагалі асфальту немає, страшна дорога аж до школи”, – розповіла мешканка села, яка побажала не розкривати своє ім’я.

ТСН.ua

За словами сільського голови Тараса Федоріва, останні 10 років центральну дорогу практично не ремонтували.

“Дороги у жахливому стані. Ситуація катастрофічна. І ми останні півтора роки воювали на всі фронти, домагалися, щоб хтось звернув увагу, враховуючи, що музей – обласного значення. Люди їдуть з усієї країни. І це ганьба, що замість отримувати позитивні враження, вони потрясуться по тих ямах і проклянуть владу”, – нарікає сільський голова.

Цього року ситуація зрушила з мертвої точки. У травні Івано-Франківська обласна рада погодила виділити 1,4 млн грн на капітальний ремонт дороги Новиця-Середній Угринів. Кошти було виділено на замовлення департаменту управління капітального будівництва ОДА, який виступав розпорядником коштів та найняв підрядника – ТОВ “ПМК-22”.

Інформація про відповідний тендер є у системі публічних закупівель Прозоро.

Facebook/Володимир Андреєв

Проте, скаржиться сільський голова Тарас Федорів, ремонтні роботи почали без узгодження з керівництвом сільради і зробили лише маленький шматок дороги, проігнорувавши ті ділянки шляху, які найбільше потребували уваги.

Facebook/Володимир Андреєв

“Нам обіцяли, що зроблять критичну ділянку біля Народного дому у Старому Угриневі на підйомі, бо там вже неможливо проїхати, і в Середньому Угриневі – там гравійне покриття і також найбільші вибоїни. Але чомусь вони зробили першу ділянку у селі Новиці в напрямку музею Степана Бандери. За моїми підрахунками, там зроблено десь до 300 м покриття”, – каже Тарас Федорів.

Місцевий активіст з безпеки руху Володимир Андрєєв підтверджує, що шляховики дійсно проклали лише невеличку асфальтовану ділянку. І, як видно на фото, навіть не зробили гідного узбіччя.

Facebook/Володимир Андреєв

Коментаря від представників обласної держадміністрації наразі не вдалося отримати.

Дорога, що потребує ремонту, починається у селі Новиця, проходить через село Старий Угринів та закінчується у Середньому Угриневі. Її протяжність складає близько 8,3 км.

Facebook/Володимир Андреєв

“Одну ділянку у Старому Угриневі (десь 700 м) восени минулого року трошки підправляли. Правда, там знову виникли ями, але вона ще у відносно проїзному стані. Потім йде десь 1,5 км, де був асфальт, який майже вщент зруйнований. Там виникла навіть гряда вздовж дороги і неможливо проїхати. А далі був лише гравійний ремонт. До кінця Середнього Угриніва – щебенева дорога. Але і там вже майже немає того щебню”, – розповідає сільський голова про стан дороги.