четвер , 18.04.2024

Палац Потоцьких перейшов у власність Івано-Франківська

Івано-Франівсьаа міська рада прийняла на баланс Палац Потоцьких.

Палац ПотоцькихВідповідне рішення було прийняте під час 16 сесії Івано-Франківської міської ради, інформує Фіртка.

“Ми 26 років говорили про це. Сьогодні ця історична подія може стати дійсністю. Ми отримали згоду власників, вони надіслали відповідні листи. Протягом року ми обговоримо концепцію розвитку території. Але це має бути відкрита територія, для мистецьких заходів, вона повинна бути живою”, – сказав міський голова Руслан Марцінків.

Палац Потоцький передають з метою задоволення мистецьких, соціальних, культурних, рекреаційних потреб громади міста.

Об’єкт планують закріпити за департаментом культури.

Довідка:

Палац Потоцьких в Івано-Франківську заклали 1672 року. Він мав стати резиденцією галицького старости, коронного гетьмана Андрія Потоцького. Над палацом працювали два архітектори Ф. Корассіні та Д. Бенуа.

Замок триповерховий, оточений оборонними валами і бастіонами, службовими будівлями та парком. Зараз гарно збереглась лише паркова огорожа та ворота.

В свій час палац відвідували король Речі Посполитої Ян III Собеський, трансільванський князь Ференц II Ракоці. На сьогодні палац перебудований. До 2004 р. тут був військовий госпіталь. Зараз планується створення музейного комплексу.

Палац має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення (згідно розпорядження виконавчого комітету Івано-Франківської обласної ради народних депутатів від 26 травня 1981 р. № 238). 2010 року були відреставровані підземелля палацу Потоцьких в рамках фестивалю «Porto Franko». Нині це мистецький простір, арт-галереї. У 2013 р. завершилось відновлення в’їзних воріт.

Варто зазначити, що власником будівель палацового комплексу є бізнесмен з Івано-Франківська Олег Бахматюк.