п’ятниця , 19.04.2024

Через скандальну забудову на сесії міськради виникла гостра суперечка

Сьогодні, 27 жовтня, на сесії Івано-Франківської міської ради депутати від УКРОПу пропонували надати слово Олексію Замковому, який протистояв намірам мерії та просвободівської більшості в міськраді масштабно забудувати територію в районі вулиць Макогона і Крайківського. Але більшість не погодилася, через що спалахнула сварка.

Олексій Замковий

Сьогодні на сесії міської ради обранці розглянуть оновлений проект детального плану території (ДПТ), який передбачає забудову мікрорайону на Макогона – Крайківського.

Учора проект підтримала земельна комісія міськради, перед тим – міськвиконком та містобудівна рада. В проекті, проти якого протягом року активно протестували мешканці мікрорайону, враховано більшість їхніх пропозицій, пише “КУРС”.

Сьогодні на сесію прийшла невелика делегація мешканців мікрорайону на чолі з громадським активістом, ветераном АТО Олексієм Замковим. Люди просили надати Замковому слово перед розглядом питання про ДПТ. З цією пропозицією до сесії звернулися депутати від УКРОПу Володимир Олійник і Мстислав Тарас. Однак більшість обранців пропозицію відхилила.

Коли Володимир Олійник підійшов до мікрофона, міський голова Руслан Марцінків попросив його виключити. “Пане Володимир, розкажіть, як ви в нетверезому вигляді їздите на автомобілі, а тоді будете тут говорити”, – пожартував на депутатом Марцінків.

“Чому одним даєте можливість висловитися, а іншим – ні? Людина знайшла час, прийшла, щоб висловитися, а ви їй не даєте сказати”, – вигукували депутати УКРОПу. Марцінків оголосив перерву в сесії на годину.

“Що неприємно чути, то не включають!” – крикнула жінка, мешканка мікрорайону.

“Сьогодні буде розглядатися питання Макогона. Є питання до архітектора, і хотілося з’ясувати робочі моменти, як працюватиме там техніка тощо… В нас нема претензій, бо до нас влада дослухалась, і поверховість зменшили, і дитсадок розташували там, де ми просили. Ми не прийшли сваритися, але нас цікавить, як працюватиме техніка, як завозитимуть, вивозитимуть будматеріали. Це стосується комфорту життя мешканців навколишніх територій”, – пояснив свої наміри Олексій Замковий.

Псля нетривалої паузи Руслан Марцінків відновив сесію.

Нагадаємо, свого часу намір міської влади забудувати територію в районі вулиць Крайківського – Макогона викликав громадський резонанс і протести.

8 липня минулого року під крики “Ганьба!” і “Банда” міська рада затвердила детальний план території в межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислова в Івано-Франківську, який передбачав будівництво 33 багатоповерхівок. Чотири секції були заплановані як 16-поверхові, 12 – на дванадцять поверхів, 2 – на десять та 15 – на дев’ять. У першу чергу планували збудувати 32 будинки на площі 3,1 га, у другу чергу ще одну багатоповерхівку, дитсадок на 100 місць – у третю чергу, а приміщення з паркінгом – у четверту чергу. Місцеві мешканці виступили проти.

24 листопада минулого року Івано-Франківський окружний адміністративний суд скасував рішення Івано-Франківської міської ради про затвердження цього детального плану території. Цю постанову підтвердив і Львівський апеляційний адміністративний суд. Незважаючи на це, 20 червня цього року промерівська більшість у міській раді повторно протягнула дозвіл на розроблення детального плану території в межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислової. Місцеві мешканці внесли до проекту чимало пропозицій.

Нагадаємо також, що Олексій Замковий під час скандальних громадських слухань 16 вересня 2016 року щодо забудови в районі вулиць Макогона – Крайківського дав ляпаса депутату міськради “свободівцю” Петру Гавришу, який лобіював забудову. Проти активіста відкрили кримінальне провадження, зараз справа розглядається в міському суді.