вівторок , 23.04.2024

У Коломиї біля церкви побилися українські греко-католики та московські православні

У Коломиї у неділю, 22 жовтня, стався конфлікт між парафіянами УКГЦ та УПЦ (МП) через Благовіщенський храм.

Коломия церкваНа початку червня поліція під тиском громадськості зачинила двері храму й опечатала замок, однак 18 жовтня капелани УГКЦ разом з вірними відчинили опечатані двері храму, ввійшли досередини й відправили службу, що й стало причиною недільного конфлікту, пише «Дзеркало Коломиї».

Зазначається, що з червня греко-католики та православні Московського патріархату проводили богослужіння почергово на подвір’ї церкви.

«Прихожани церкви УПЦ рішення поліції оскаржили в Івано-Франківському суді й 4 жовтня справу частково виграли. Це обурило громаду УГКЦ. Ніхто не збирався знову запустити туди Московський патріархат. Тому капелани самовільно відчинили двері й увійшли досередини», – йдеться у повідомленні коломийського ЗМІ.

У підсобному приміщенні греко-католики виявили газети російського православ’я, давні ікони й старовинну церковну хоругву, а також ікону російського царя Миколи ІІ.

Капелан УГКЦ Микола Мединський розповів журналістам, що існує загроза штурму церкви або її підпалу. Тому 18 жовтня місцеві активісти розбили біля входу намети й чергували цілодобово.

У неділю, 22 жовтня на подвір’ї церкви сталася сутичка між парафіянам двох церков.

Водночас у УПЦ (МП) заявили, що громада УКГЦ та духовенство у силовий спосіб захопили храм.

«Відео зафіксувало, що міцні чоловіки в балаклавах на чолі з капеланами УГКЦ не дозволили парафіянам Благовіщенської церкви підійти до свого храму і відслужити там молебень», – йдеться в повідомленні УПЦ.

Там зазначили, що під час конфлікту до православних парафіян було застосовано насильство, деяких людей було побито ногами. Зокрема, згідно із повідомленням УПЦ (МП), капелан УГКЦ Микола Мединський особисто кулаками бив православних та нібито назвав їх «біомасою» і «московськими свинями».

Джерело: Zaxid.net