п’ятниця , 19.04.2024

Сім ознак здорових стосунків

Як банально б не звучало, але всі щасливі сім’ї схожі одна на одну. Про це у свій час навіть писав Лев Толстой.

стосунки коханняЦя фраза розповсюджується не лише на вже сформовані сім’ї, а й на ті пари, які перебувають в процесі формування, розвитку, вдосконалення. Тому психологи визначили ряд ознак, завдяки яким можна зрозуміти, чи здорові ваші стосунки, чи ні.

  1. Ви смієтеся разом і над собою

Райан Хоуз стверджує, що сміх – це те, чим люди хочуть ділитися з близькими людьми. Найкраще, коли пара може сміятися разом над якимись випадками, над курйозами одне одного, над подіями у спільному минулому.

Найголовніше – аби цей сміх був доброзичливим, а не саркастичним, чи іронічним (в’їдливе та образливе підтрунювання тощо). Тоді він тільки погіршить стосунки та призведе до швидкого розриву.

Щоб налагодити цей момент психолог радить парам разом дивитися комедійні фільми, читати відповідну літературу, відвідувати виступи в даному жанрі, або знайти інші заняття, які дозволять знайти щось веселе та позитивне.

  1. Ви проявляєте свої почуття щодня

Терапевт Курт Сміт вважає, що почуття у стосунках потрібно проявляти щодня, незалежно від того, як довго пара разом. Так ви не лише будете нагадувати партнеру про своє кохання, але й урізноманітните сіру буденність.

Експерт стверджує, що такі прояви кохання повинні робити не лише чоловіки, а й жінки. Така увага може зображатися у компліментах, здобній випічці, приготовленій власноруч, намальованій відкритці, чашці запашної кави чи чаю тощо.

  1. У вас базова орієнтація на цінності

Професор розвитку людини в Корнелльському університеті Карл Піллемер впевнений, що партнери можуть будувати міцні стосунки із надією на майбутнє лише тоді, коли у них спільна базова орієнтація на цінності.

Це означає, що і для чоловіка, і для жінки в житті найголовніше одне й те саме. До того ж, вони разом залучаються до вирішення цієї справи – розвиток стосунків, виховання дітей, спільна робота, хобі та відпочинок, релігія, однакові смаки в літературі чи музиці тощо.

Професор переконаний, що для ідеальної підтримки стосунків достатньо мати не менше трьох базових цінностей.

  1. Ви не змушуєте партнера підозрювати

Головною запорукою щасливих стосунків є довіра. Автор книжки “Making Love Real” Селеста Хіршман запевняє, що щасливі ті, які не підозрюють і не дають підстав для цього.

Не потрібно звинувачувати та підозрювати свого партнера на кожному кроці, проте не варто і самому поводитися так, аби він мав підстави для аналогічного. Коли ж між вами виникає непорозуміння – вирішіть його мирно, обговоріть та з’ясуйте те, що вас так турбує.

  1. Ви не ведете рахунок

«Замість того, щоб вести рахунок і чекати, поки партнер зробить щось потрібне для вас, чому б просто не спитати про те, що ви хочете, та отримати позитивні емоції», – стверджує Райан Хоуз.

У стосунках потрібно робити все, аби партнер був щасливий, проте не вимагати того ж самого у відповідь. Людина сама повинна зрозуміти, що щасливі стосунки залежать від двох і кожен повинен внести свою лепту.

Якщо вас щось не влаштовує – скажіть напряму, а не грайтеся у мовчанки та ображання, що у свою чергу призведе до подальших сварок.

  1. Проблеми ви вирішуєте разом

Курт Сміт також радить парам вирішувати всі проблеми разом, особливо коли вони стосуються справ сердечних (емоційних) та інтимних. До того ж, це краще робити «на свіжу» голову, аби емоції не заважали та не змушували творити дурниці.

Це ж саме стосується і побутових речей.

  1. Кожен відповідає за свої помилки

Співавтор книжки “Making Love Real” Даніель Харел впевнений, що дорослі стосунки можливі лише тоді, коли обидва партнери можуть нести відповідальність за свої помилки та визнавати їх.

«Люди, які в усьому звинувачують інших, ще не виросли і не зрозуміли життя. Звісно ж, є ситуації, коли винен хтось, проте у стосунках вину треба шукати в собі», – розповідає експерт.

Звіривши ці категорії, ви зможете дізнатися, наскільки ваші стосунки здорові та які у них «хвороби».

Джерело: Христина СЛОТА, “Терноград”