п’ятниця , 19.04.2024

В Україні готуються підвищити штрафи за водіння в нетверезому стані

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №6679, у якому  пропонують посилити боротьбу з нетверезими водіями.

алкоголь авто штрафДаним законопроектом пропонують надати поліції право проводити систематичні перевірки водіїв на стан алкогольного сп’яніння.

Водночас проект закону передбачає ранжування розмірів штрафів на нетверезе водіння та їх збільшення для злісних порушників.

Так, за умови коли рівень алкоголю в крові водія становить більше 0,2 та не більше 0,5 проміле  включно передбачено накладення штрафу у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 гривень).

У випадку якщо рівень алкоголю в крові водія становить від 0,5 до 1 проміле включно, пропонується накладати штраф у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 гривень) і водночас позбавляти права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У випадку якщо рівень алкоголю в крові водія становить від 1 до 2 проміле включно, пропонується встановити штраф у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

У випадку, якщо рівень алкоголю в крові становить більше 2 проміле,  пропонується встановити штраф у розмірі  двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40800 гривень)з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

Повторне протягом року “алкогольне” порушення – штраф у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40800 гривень) з оплатним вилученням транспортного засобу.

Нагадаємо, зараз штраф за нетверезе водіння однаковий для усіх порушників, в яких рівень алкоголю в крові перевищує 0,2 проміле, і становить він 10200 гривень.

При повторному впродовж року “алкогольному” порушенні штраф становить 40800 гривень.

За статистичними даними, протягом останніх півроку в Україні складено 46 тисяч протоколів за водіння в стані алкогольного сп’яніння.

Джерело: “Терноград”